Bemutatjuk a festőművészt, akitől marketinget is tanulhatsz

Krisztián, egészen hihetetlen volt az elmúlt éved, és az online festőtanfolyamod sikere. A Több mint hobbi olvasói, ha szabad így mondanom, „ki vannak éhezve” az ilyen történetekre, mint a tiéd! Mesélj nekünk, hogyan indult el a művészi karriered?

2005 körül adtam el az első festményemet, addig a festészet csak hobbi volt számomra. Egy ideig aukciós oldalakon próbáltam szerencsét változó sikerrel, ezeken az oldalakon főleg kisebb értékű eladásokat lehet bonyolítani, ami a festészetben nem mindig szerencsés. Arra azért jó volt, hogy elinduljak, ügyfélkört építsek. Ma már elegendő visszatérő vásárlóm van, akik szeretik és gyűjtik alkotásaimat.

Nagy Krisztián - KinvaArt
Nagy Krisztián – KinvaArt

1-2 év múlva néhány ismerősöm körében felmerült a gondolat, hogy segíthetnék nekik a festészet alapjainak elsajátításában. Innen jött a festőtanfolyamok ötlete. Hamarosan rájöttem, hogy szükség van egy olyan módszerre a festészet oktatásában, ami eltér a hagyományos oktatási rendszertől. Ugyanis napjaink dolgozó emberének, aki hobbiból akarja a festészetet gyakorolni, kevés ideje van, így gyors sikerélményekre van szüksége. Így kialakítottam egy olyan módszert, ami sikerélményt is ad, és fejlődést is nyújt, kicsit átrendeztem a sorrendet, és új megközelítést alkalmaztam az oktatásban.

Az évek alatt folyamatosan indítottam kezdőknek tanfolyamokat, miközben korábbi tanítványaim is hűségesek maradtak hozzám. Így kialakult körülöttem egy kis kör. Ekkor már alkotótáborokat is szerveztem.

 

Hamarosan rájöttem, hogy ahogy nőtt a követőim száma, egyre többen szerettek volna tőlem tanulni, de egyszerűen nem tudtam magamat megsokszorozni. Ezen a ponton kezdett el foglalkoztatni az online festőtanfolyamok gondolata, ahol alkalmam nyílna sokkal több emberhez eljuttatni mondanivalómat.

2-3 évig érlelgettem magamban a gondolatot. Közben körülnéztem és azt tapasztaltam, hazánkban nincs ilyen képzés, vagy legalább is nem olyan irányú, ami számomra megfelelő lett volna. Ez idő alatt több külföldi online festőtanfolyamon is részt vettem, fordítgattam angol nyelvű anyagokat, tanultam ahonnan csak tudtam, ahol érdekesnek találtam.

2 éve elkezdtem egy szakmai blogot vezetni, ez nagy örömöt okozott, mert szívesen írok a festészetről és jól esett, hogy egyre többen figyelnek arra, amit írok. Szép lassan egy hírlevél lista is felépült a blogom segítségével.

Aztán 2014-ben egy délutáni szieszta után arra ébredtem, hogy belevágok az online tanfolyam összerakásába. Még aznap megírtam a vázlatot, az anyag már régóta a fejemben volt. Estére megírtam a sales oldalt és kiküldtem a hírlevél listára és a facebookon is meghirdettem. Másnap arra ébredtem, hogy 16 jelentkezőm volt. Még aznap megérkeztek az első utalások is a számlámra.

Aztán egyre több jelentkezőm lett, olyan volt, mint egy álom, és annyira hihetetlenül egyszerű…

Persze ebben benne volt az a sok év, ami segített eljutni ide.

 

Egy őszi nap olajfestmény tájkép kinva

Mi a célod a festéssel?

A festészettel kettős célom van. Mint minden alkotó, magam is valamelyest exhibicionista vagyok. Szeretnék megmutatni magamból valamit, és készségeim szerint erre a festészet a legalkalmasabb eszközöm.

Oktatói munkám alatt azonban a festészeten belül kialakult bennem egyfajta hivatástudat, melynek lényege, hogy minél több embernek segítsek a festészet útján eredményeket elérni. Szeretném, ha fejlődne a hazai festészet kultúrája, az alkotók közti párbeszédek útján. Vízióim olyan hazai oldalak, ahol több száz, vagy több ezer alkotó féltékenység nélkül osztaná meg egymással ismereteit. Saját blogokban írnának technikáikról, inspirációikról, hogy így egymást segítve népszerűsítsék a festészetet. Eközben egy hatalmas tudáskincs halmozódna így fel, mely bárki által szabadon hozzáférhető. Ez így van tőlünk nyugatra szinte mindenhol.

Kik szeretik legjobban a tanfolyamodat/műveidet? Miért?

Műveimet olyan gyűjtők vásárolják, akik nem ragaszkodnak a modern koncepcionális művészet sokszor ködös, hétköznapi emberek által értelmezhetetlen nyelvezetéhez. Ezek az emberek nem akarnak azzal kitűnni, hogy egyfajta átlagon felüli „fejlettebb” műértő szerepében tetszelegjenek. Megelégszenek azzal, ha minőségi és esztétikus alkotásokhoz jutnak, melyek számukra kedves, fontos és érthető mondanivalóval bírnak.

Tanfolyamaim résztvevői jobbára amatőr alkotók, de akad köztük néhány profi is, akik értékelik azt az alaposságot, ahogy a festészet hátterét kutatom. Foglalkozásukat tekintve az élet szinte minden területéről érkeznek.

Kb. 60 % nyugdíjas, vagy középkorú, a fiatalok kevesebben vannak. Legfiatalabb tanítványom 13 éves.

Miben vagy igazán egyedi?

Leginkább abban tartom magam egyedinek, hogy a festészetet egy globális egészként tekintem, melynek egyformán fontos részeit igyekszem egyformán megismerni. Fontosnak tartom a festészet anyagainak, a régi mesterek technikáinak, módszereinek megismerését, vagy a művészettörténeti háttér ismeretét is, a készség és technikai ismereteken kívül. A festészet számomra egy életforma, amit minden összetevőjével együtt kívánok megélni, mint saját lényem szerves elválaszthatatlan részét.

Hogy érzed, nehéz ma művészként érvényesülni Magyarországon?

Ugyanolyan nehéz, mint bármi másban érvényesülni. Az érvényesülést is tanulni kell. De hisz itt is ezért vagyunk nem!?

Mindazonáltal kellő elszántsággal és sok áldozattal sikerülhet.

Én ahhoz a generációhoz tartozok, aki a rendszerváltáskor még túl fiatal volt, hogy a múlt rendszer egyszerűségéből profitáljak. Ugyanakkor az új rendszer lehetőségeiből még nem voltak előttem tapasztalatok, példák. Így a mi generációnknak úttörőként kell kitaposnia az utat saját maga és a következő generáció számára.

Mindazonáltal a ma megmutatja, hogy a holnap eszköze az online marketing és az online oktatás.

Kezdettől fogva tudatosan építed a márkádat?

Amikor egy festő elkészül a művével, és aláírja azt szignójával, ezt követően bemutatja a nagyközönségnek, akkor márkát épít.

Mindazonáltal a márkaépítést, mint tudatos stratégiát én is csak most kezdem igazán tanulni.

Az általad használt értékesítési eszközök/módszerek közül melyek szerinted a leghasznosabbak?

Szerintem egy jó blog mindennek az alapja. Erre én a WordPresst használom, ami kellően rugalmas és felhasználóbarát ahhoz, hogy a saját sűrűn változó ötleteimet megvalósíthassam vele saját magam, külső segítség nélkül. A blog mindenhez megadja a segítséget, ami a saját marketingemhez szükséges. Segít abban, hogy érdeklődőket szerezzek, megadja a lehetőséget, hogy hallassam a hangom, bemutathatom általa a portfóliómat és online tanfolyamaim platformjaként is szolgál.

A másik fontos eszköz számomra a közösségi hálók, különösen a Facebook. Hajlok arra, hogy mind a marketing, mind a közösségépítés és közösségi tevékenységek elsődleges eszközeként tekintsek rá napjainkban.

Elvégezted a Több mint hobbi Kézműves márkaépítés tanfolyamát: mi a legfontosabb, amit ebből tanultál?

A tanfolyam nagyon jól rávilágít arra, amit fent leírtam. Minden szavát érdemes átgondolni. A leghasznosabbnak a rendszer szemléletet tartom, ami egy logikusan felépített lépések sorát tárja elénk, amit meg kell lépni a sikerért. Ezen kívül nekem a leginkább az inspiráló példák tetszettek, ha ilyesmit olvasok, mindig új ötleteim születnek. Sokszor elég egy mondat, ami egy olyan gondolatot szül, melynek értéke sokszorosan meghaladhatja egy ilyen tanfolyam méltányosan kedvező árát.

Van-e olyan dolog, amit a tanfolyam hatására mai fejjel már másképp csinálnál?

A marketing folyamatát tudatosabban építeném fel, egymásra épülő modulokból. Továbbá sokkal előbb, gyorsabban és aktívabban cselekednék. De igazából saját helyzetemet tekintve nincsen okom panaszra.

mp

Milyen tanácsot adnál azoknak az alkotóknak, akik most terveznek elindulni az értékesítéssel?

Mindenekelőtt ne az anyagiak lebegjenek a szemük előtt. Ha valaki valamit jól csinál, azt előbb utóbb, mások is elismerik és felismerik. Így végül profitálhat is belőle. Fontos, hogy minél előbb és minél többször kommunikálja önmagát és azt, amit csinál.

Saját hivatás szeretetét, hivatása tudatát kell egy életérzéssé alakítani, amit aztán átadhat másoknak. Ha ez sikerül, akkor az értékesítés már gyerekjáték lesz. Ehhez viszont szükséges a megfelelő eszközök megléte, ismerete és használata. Eszközök alatt most az online marketing és a marketing módszereit értem.

Milyen tervekkel vágsz neki az új évnek?

Szeretnék további online tanfolyamokat indítani és ki szeretném adni nyomtatásban az első könyvemet.

Hol találkozhatunk veled?

A KINVA ART Festőművész Blog:

http://kinvaart.com

Online Rajz és Festőtanfolyamok:

http://onlinerajzesfestotanfolyamok.com

Facebook oldalam:

https://www.facebook.com/KINVA.ART?ref=tn_tnmn

Galéria:

http://zlatyram.sk

Krisztián, köszönjük a sok jó tanácsot és azt, hogy átadtad a tapasztalataidat a Több mint hobbi olvasóinak! További sikereket kívánunk!