0 % unalom, 100 % lendület – itt tart most a Bögrec

Bögrec - Németh NóraNémeth Nóra vagyok, Budakeszin élő fiatal fazekas.

“0 % unalom, 100 % lendület” – ezt mondták egyszer a bögrecekről és rólam. Ahogy az edény pörög a korongon, én is lendületet kapok újra és újra.

Szeretnék olyan használati tárgyakat alkotni, amelyek egyszerre igényesek, kézművesek, a díszítésük és felirataik személyessé teszik őket, de közben mégis kész termékek, csak ki kell választani és megvásárolni.

Honnan jött az ötlet, hogy egyéni vállalkozást indíts?

A fazekasság sok más művészeti és kézműves szakmával együtt olyan foglalkozás, amivel nem nagyon lehet alkalmazottként elhelyezkedni. Persze, akadnak olyan fazekasok és keramikusok, akik foglalkoztatnak valakit a műhelyükben, de rájuk csak a nagyon monoton, unalmas munkák maradnak. Mintha egy régészt arra vennél föl, hogy csak ásson.

Mi adott lendületet?

Mióta elkezdtem foglalkozni a fazekassággal, tudtam, hogy ha tényleg ezt szeretném csinálni, szinte biztos, hogy vállalkoznom kell majd. Volt időm hozzászokni a gondolathoz. 🙂

BögrecA Több mint hobbis tananyagok és Adrienn a skype-os konzultációk során nagyon sokat segítettek. Olyan utat mutatott, amely sok kézművest elsőre feldühít, hiszen a legtöbb művészt eleinte igazán hidegen hagyja a marketing. Egyrészt nem érdekel minket, másrészt nem gondoljuk, hogy labdába rúghatnánk ezen a területen, ahogy azt sem, hogy a termékeinknek ilyenfajta támogatásra is szüksége lenne. Aztán rájövünk, hogy mégis, és hogy a marketing nem ördögtől való, sőt, egy hihetetlenül érdekes, kreatív, sok lehetőséget rejtő világ.

Honnan informálódtál arról, hogyan lehet vállalkozást indítani?

A fazekasképzésen volt pár elméleti óránk, ahol előjöttek ilyen kérdések, egy könyvelő tartott előadást a vállalkozási formákról. Néprajz szakon végeztem az ELTE-n, az alapszak mellé az ügyvitel minort vettem föl azért, hogy hátha ezzel is szerzek majd némi talpraesettséget a vállalkozáshoz. Ott szintén tanultunk a vállalkozásokról. Ezen kívül még 2015 őszén elkezdtem egy vállalkozási ügyintéző OKJ-t. Sajnos itt sem tanultam sokkal többet, mint korábban, de azt azért már jól tudtam, hogy hogyan kell vállalkozást indítani.

Egyéni vállalkozást egyébként borzasztó egyszerű, nem kerül semmibe és a neten intézhető.

Könyvelő segítségét is igénybe veszem, folyamatosan a vállalkozás indításától kezdve. Bár a KATÁ-s vállalkozás ügyintézése nem bonyolult, de én inkább fizetek havi néhány ezer forintot azért, hogy minden biztosan rendben legyen és bármilyen kérdésem van, tudjak kihez fordulni.

Milyen papírokat kellett beszerezni?

Szükség volt a fazekas OKJ-s bizonyítványra, ezen kívül a vállalkozás székhelyét (ahol lakom) és a telephelyét (ahol a műhelyem van) be kellett jelenteni. Mivel egyik ingatlan sem az én nevemen van, ki kellett töltetni befogadó nyilatkozatot a tulajdonosokkal (a családtagjaimmal). Ezen kívül még a kereskedelmi és az iparűzési tevékenységet kellett bejelenteni, illetve regisztrálni az iparkamarához.

Ezek viszonylag egyszerű dolgok voltak és az ügyintézők mindenben segítettek. Néhány illetékbélyeg és regisztrációs díj kellett hozzá, de kb. 10 000 Ft-ból megvolt az egész. Tehát maga a vállalkozás elindítása szerintem nem nagy dolog, sem anyagilag, sem az ügyintézést illetően. Inkább a fenntartása okoz fejtörést…

Körülbelül mennyibe került a vállalkozás elindítása? Alaptőkéd volt?

Én szerencsére időben hallottam egy pályázatról és sikerült is elnyernem.

A munkaügyi központ írta ki és azoknak szólt, akik regisztrált munkanélküliként indították el a vállalkozásukat. Öt hónapon át megkaptam a minimálbér összegét.

Kimondottan alaptőkém ezen kívül nem volt, de nem is éreztem hiányát. Persze szerencsés vagyok, hogy egy műhelynek alkalmas helyiséget használhatok, illetve, hogy korongom már volt és nincs szükségem drága eszközökre, gépekre. Kemencém még nincs, de valószínűleg pár évig még nem is sürgetem, hogy legyen. A bérégetés jó megoldás számomra. Találtam egy keramikust, akivel jól tudok együttműködni.

Milyen félelmeid voltak a vállalkozás elindításával kapcsolatban?

Amitől leginkább féltem, és gyakran tölt el félelemmel ma is, az az, hogy nekem kell meghoznom minden döntést. Illetve az is, hogy rajtam múlik, az én felelősségem, hogy hogy megy az üzlet. Nem hibáztathatom a vevőket, hogy ők a rosszak, ha nem veszik a termékeimet. A piacnak az a dolga, hogy azt vegye, ami tetszik neki, amit szeretne, amire szüksége van. Az én feladatom, hogy ilyen termékeket kínáljak nekik. Ha nem veszik, akkor vagy a termék rossz, vagy a marketing, vagy rossz embereknek kínálom. Tehát ha valami rosszul megy, akkor a hibát a saját munkámban kell keresni.

Ezen kívül sokat küzdök az időbeosztással és önmagam ösztökélésével is. Senki nem nézi, hogy hány órát dolgozom egy nap. Azt sem ellenőrzik, hogy hány bögrecet készítettem el egy hónapban. Azt sem kéri számon senki, hogy hány és mennyire ütős blogbejegyzést írtam meg. Szóval nagy önfegyelemre van szüksége annak, aki vállalkozik. Ebben azért úgy érzem, már sokat fejlődtem.

Szerinted milyen jellemvonásokkal, attitűddel kell rendelkeznie annak, aki egyéni vállalkozó szeretne lenni?

A problémaorientált gondolkodásmód szerintem elengedhetetlen. Tudni kell, mi az, amivel én jobbá tudnám tenni mások életét, hogyan lehetne átadni nekik azt a gondolatot, hogy szükségük van a termékeimre.

A következő az önfegyelem. Néha nagyon sokat kell dolgozni. És igen, nincs kötött munkaidőm, tehát elvileg megtehetem, hogy hétköznap is kihagyok 1-1 napot, ami különösen nagy kísértés, ha az ember kedvese és baráti köre még egyetemista. De ha nem dolgozok, nem haladok – így nincs bevétel sem.

Nyitottnak lenni az új dolgokra. Rengeteg mindent meg kellett tanulnom: honlapot szerkeszteni, fotókat készíteni, reklámszövegeket és blogot írni.

Fontos a bátorság. Erre is igaz, mint az élet sok más területére, hogy nem várhatsz addig, amíg elméletben mindent tudsz. El kell kezdeni, tévedni, próbálkozni és közben tanulni. Most épp ezt csinálom. Voltak/vannak irtó sikertelen próbálkozásaim is. Képesnek kell lenned tervezni, és aztán újratervezni.

A Bögrecekre nézve szerintem sokan kedvet kapnak az induláshoz, és ezúton is gratulálok ahhoz, hogy az alkotásokon túl egyre színvonalasabb és egyedibb a kommunikációd is!

(Az interjú folytatását szakmai marketing támában a Havi Képzési program olvasói kapják kézhez tőlünk a Több mint hobbi megszokott, tanfolyami zárt oldalán.)

Nóra visszatérő diákunk, a Több mint hobbi mind a 3 “nagy” tanfolyamán részt vett.

Ebből az egyikre kedd éjfélig van lehetőséged kedvezményesen jelentkezni, az 5 helyből az egyik még a Tiéd lehet, katt ide!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

You may also like...