Üde és trendi: kézzel készült Swarovski ékszerek a Dia Designtól

Dia Design

Dia_DesignDia, a termékeiddel többször találkoztam már itt a falusi piacon, és mindig rácsodálkozom, mennyire friss, üde stílust képviselnek az ékszereid. Hogyan indult el a kézműves karriered?

Bencze Diána vagyok, 20 éves, egy kis falucskában lakom, és 11 éves korom óta foglalkozom gyöngyökkel. Persze akkoriban még csak jó időtöltésként gondoltam rá, de mostanra már nagyon szeretném elérni azt, hogy ebből tudjak megélni. Több mint egy éve már hivatalosan is számlaképesen próbálgatom a szárnyaimat, kisebb nagyobb sikerekkel.

Milyen kézműves vásárokban találkozhatunk veled?

Leginkább a közelben lévő falvak kézműves vásáraiba járok, mert nagyobb körökben még nem szereztem ismertséget. Ezek sajnos mindig egy-egy alkalomhoz vannak kötve (húsvét, karácsony, gyereknap), így nem túl sok alkalmam van a vásárokon való értékesítésre, marad az internet.

Úgy tudom, jelen vagy a Meskán is. Hol hallottál erről a lehetőségről?

A Meskáról egy kedves ismerősömtől hallottam és ő ajánlotta, hogy érdemes lenne kipróbálnom még 2010 nyarán. Ekkor regisztráltam és töltöttem fel az ékszereimet, azóta aktív tagja vagyok a Meska csapatának. 🙂

Mi a legjobb a Meskában? Mi az, amit legkevésbé szeretsz benne?

Az a legjobb a Meskában, hogy összegyűjti a kézműveseket. Ezzel egy igazán értékes oldalt hozott létre, ahol nincs helye a kíni tucat termékeknek.

A rossz viszont az, hogy sok ember nem értékeli eléggé a munkáját, és szinte anyagáron adja el, amit készít. Számomra felfoghatatlan, hogy miért éri meg nekik. Úgy gondolom, legtöbbször ezek az emberek nem is számlaképesek, mert ha abból a bevételből még adózniuk is kéne, biztosan nem lenne hosszú életű a vállalkozásuk. A legrosszabb ebben az, hogy azoktól az alkotóktól veszik el ezzel a vevőket, akik ebből szeretnének megélni, és tisztességesen, kemény munkával dolgoznak a bevételükért.

Dia_DesignMióta van Facebook oldalad? Hogyan gyűjtesz rajongókat?

FB oldalam 2013 januárja óta van. Az induláskor leginkább a közeli ismerőseim voltak csak tagok, egy-két nyereményjáték után viszont már szélesebb körben szereztem ismeretséget. Az a baj a nyereményjáték segítségével érkező emberekkel, hogy leginkább a nyereményért lesznek csak tagok, nem azért, mert tetszenek nekik az ékszereim. Így a játék lezajlása után nagy eséllyel rá sem néznek az oldalra.

Szoktál a Facebookon reklámozni?

A reklámozást még nem próbáltam, mert nem tudok róla túl sokat, de szívesen kipróbálnám.

Mi a legjobb a Facebookon (kézműves szemszögből), és mi az, ami nehézkesebb rajta?

A Facebook oldalon az a jó, hogy az érdeklődők betekintést nyerhetnek esetleg abba is, hogy hol, miként készülnek a kézműves termékek, és többet megtudnak az alkotóról. Sokan kiteszik, hogy épp mit készítettek, milyen volt a napjuk stb. Így a vásárlók nem csak egy terméket látnak árral ellátva, hanem mögé tudnak látni akár az alkotás folyamatának is, illetve betekintést nyerhetnek az alkotó személy életébe.

Ezzel szemben nehezebb feltűnni egy kézzel készült, úgymond „drága” dologgal egy kínai tucat termékekkel ellátott helyen, ebből a szempontból jobb a Meska. Ott nem kavarodik a pár száz forintos kínai a minőségi, több órán át készült kézműves termékkel.

Saját honlapban/webáruházban gondolkoztál már?

Igen gondolkodtam, de eddig még nem volt elég időm, hogy abba is belefogjak.

Miért lenne hasznos? Mi tántorít el tőle?

Hasznos lenne, hiszen egy saját honlapon/webáruházban csak a saját termékeimet látják az érdeklődők, így ha már odakeveredtek, nem tudnak közvetlenül összehasonlítani másokkal, mint például a Meskán. Ott csak egy kattintás, és már más alkotó boltjában vannak, de egy saját honlapon nincs ilyen lehetőségük. Illetve azért is jó, mert ott a saját magad ura vagy, nem kell senkinek jutalékokat és más jogcímen felszámolt összegeket fizetned.

Leginkább eddig az tántorított el a saját honlap/webáruháztól, hogy sok időt vesz igénybe.

Másféle reklámot szoktál használni? (pl. apróhirdetés, szórólap, hírlevélküldés, fórumozgatás közben belinkeled az oldalad stb.)

Szórólapot saját magam szoktam készíteni a kézműves vásárokra, hogy az esetleges érdeklődők otthon kényelmesen meg tudjanak keresni az interneten. Viszont ezzel az a baj, hogy magamból kiindulva ezeket a papírokat hamar el lehet hagyni, illetve nem biztos, hogy pont akkor találjuk meg a táska mélyén, amikor internet közelben vagyunk. Mire gép közelbe jutunk, addigra kimegy a fejünkből, így a végén nem lesz belőle semmi. Ezért tartom praktikusabbnak az esetleges Facebook csoportokba való linkelgetést, hiszen így az internetező érdeklődő egy kattintással ott tud teremni az oldalamon.

Árérzékenyek a vevőid? Szoktak alkudozni? Mivel próbálod elkerülni, hogy árat kelljen csökkentened?

Mivel nem gazdag körökben mozgok, így igen, árérzékenyek a vevőim, de szerencsére tudják, hogy kézműves termék esetében nem illik alkudozni, így nem is szoktak. 🙂 Az árcsökkentés helyett inkább más akciókat szoktam használni, például ingyen postázás, mert az emberek úgy sem szívesen adnak pénzt postaköltségre, így ha azt nem kell megfizetni máris szívesebben rendelnek.:)

Dia_Design

Termékfotókat Te készítesz, vagy megbízol valakit? Fontos a jó fotó?

A termékfotókat én magam készítem. Több év kísérletezgetés után sikerült most már elérnem, hogy egészen jó fotókat készítsek a kis masinámmal, mivel szerintem nagyon is fontos a jó fotó. Az interneten keresztül a vevő csak az alapján tudja megítélni a terméket. Ha nem szép a fotó, az utal az alkotó hanyagságára is, ha viszont szép környezetben, igényes fotókat készít, az megmutatja az alkotó precizitását, szépérzékét. 🙂

Melyik visz el több időt az alkotástól: a reklámozás/eladás/vásárokon álldogálás?

Szerintem a legtöbb időt a reklámozás veszi el, mert például ahhoz, hogy egy aktív FB oldalt tudj fenntartani neked is aktív tagnak kell lenned, és ez sok időt igényel, amit az alkotó idődtől veszel el. Ezen kívül az adminisztrációs teendők is rengeteg időt vesznek igénybe, főleg ha egyszerre több rendelés van. Karácsonykor volt, hogy 1-1,5 órán át csak borítékot címeztem, ajánló szelvényeket és számlákat írtam. Természetesen nagyon örültem a sok rendelésnek, de szívesen elfogadtam volna egy titkárnőt magam mellé. 🙂

A vásáron álldogálás talán a legkevesebb, hiszen ott nyugodtan le tud ülni az ember és a kis eszközigényű alkotásokat akár ott is el tudja készíteni, (pl: horgolás) ezen kívül más árusokkal való beszélgetés alatt újabb technikákat, eszközöket, tippeket ismerhetünk meg.

Dia_Design

Miért érdemes a te termékeidet választani?

Az én ékszereim azért tűnnek ki a többi kézzel készült ékszer közül, mert leginkább Swarovskival dolgozom. Imádom a csillogó dolgokat, és ez meg is látszik az alkotásaimon. Az ékszerüzletben kapható Swarovski árakhoz képest az én kézzel készült ékszereim jóval olcsóbbak és egyedibbek is. Ezen kívül, mivel fiatal vagyok, követem a divatot, és igyekszem a legújabb trendeknek megfelelő ékszereket készíteni.

Szóval, ha szereted az egyedi, csillogó, divatos ékszereket, nézz be hozzám:

Dia Design

***

Diának szívből gratulálunk az eddig elért eredményeihez! Válaszait hallva és Facebook oldalát megnézve van pár ötletünk, hogyan lehetne még hatékonyabb az online megjelenése. Ezeket összefoglaljuk nemsokára egy cikkben, melyet csak hírlevél feliratkozóinknak küldünk majd ki, és persze Diának :).

Ha Te is szeretnél betekinteni a kulisszatitkokba, az alábbi űrlapon tudsz feliratkozni ingyenes anyagainkra.